Inrikes.

2019-08-21 11:10
 • Philip Manshaus / Patrick Crusius / Brenton Tarrant. Bilder: TT/AP
  Philip Manshaus / Patrick Crusius / Brenton Tarrant.
 • Sörjande efter masskjutningen i El Paso, USA.
  Sörjande efter masskjutningen i El Paso, USA.
 • Philip Manshaus är terrormisstänkt för angreppet på Al-Noor-moskén i norska Bærum och för att ha mördat sin 17-åriga adoptivsyster. Här tillsammans med hans försvarsadvokat Unni Fries. Bild: TT
  Philip Manshaus är terrormisstänkt för angreppet på Al-Noor-moskén i norska Bærum och för att ha mördat sin 17-åriga adoptivsyster. Här tillsammans med hans försvarsadvokat Unni Fries.
 • Philip Manshaus har hyllat terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, där 51 människor mördades av högerextremisten Brenton Tarrant. Bild: AP
  Philip Manshaus har hyllat terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland, där 51 människor mördades av högerextremisten Brenton Tarrant. 
Puffetikett
Dagens ETC

Bakom terrordåden – högerextrema män som hatar kvinnor

Christchurch, El Paso, Bærum… I en rad högerextrema terrordåd återkommer hat mot kvinnor och feminism, ofta direkt kopplat till en ultratraditionell syn på att kvinnans enda värde är att alstra nya barn.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Det är födelsetalen. Det är födelsetalen. Det är födelsetalen.” Så inleder Christchurch-terroristen Brenton Tarrant sitt så kallade manifest ”The great replacement”. Han offentliggjorde det innan han mördade 51 personer två moskéer i Christchurch, New Zealand. Brenton Tarrant skrev om fallande födelsetal i västvärlden och kopplade fenomenet till feminismen och kvinnofrigörelsen.

Det här är idéer som omfamnas i en rad högerradikala miljöer på nätet och som finns med i den ideologi som norske Philip Manshaus själv har uttryckt sitt stöd för.

”Kvinnor hör hemma i köket”

Philip Manshaus hyllar Christchurch-terroristen och har kallat Brenton Tarrant en förebild. Han är nu terrormisstänkt för angreppet på Al-Noor-moskén Bærum och för att ha mördat sin 17-åriga adoptivsyster. Inspirerad av Brenton Tarrant försökte han även filma sig själv under attacken, något han misslyckades med.

Kort tid innan 21-åringen dök upp i Al-Noor-moskén med skjutvapen, publicerade han inlägg på sajten Endchan, en uppföljare till det mycket omtalade alt-right-forumet 4chan. I sitt inlägg uppmärksammar han flera av den senaste tidens högerextrema terrorhandlingar.

Han ska ha uttryckt extrema och konservativa uppfattningar. En bekant till Philip Manshaus säger till TV2 att han haft ”tydligt kvinnofientliga åsikter”.

– Han sa bland annat kvinnor borde hålla sig i köket och ge upp arbetslivet, säger mannen till TV2.

Charlotte Thorleifsson jobbar vid Senter for ekstremismeforskning i Oslo och studerar de ökända forum som Philip Manshaus har frekventerat.

– Väldigt mycket av material innehåller kvinnohat. De forum som unga, vita män radikaliseras på har mycket av kvinnohat och kvinnofientliga språk. Han är socialiserad in i den miljön.

Svenska författaren och journalisten Lisa Bjurwald har har skrivit flera böcker om högerextremism och fördjupat sig i rörelsen kvinnosyn och internetkultur. Idag är hon styrelseledamot i organisationen Tedskedsorden som kallar sig en ”röst för mångfald” i Sverige.

”Breivik inspirerer andra”

2012 bevakade Lisa Bjurwald rättegången mot Anders Behring Breivik för svenska medier. Hon drar en linje från Utøya-terroristen till Philip Manshaus.

– Det tragiska är att Anders Behring Breivik inspirerar andra personer. Han har uppenbart inspirerat den här mannen, säger hon och hänvisar till att Philip Manshaus postat en bild på Anders Behring Breivik på Instagram.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

I sitt så kallade manifest stämplar Anders Behring Breivik feminister som fiender. Han gick till verbalt angrepp mot ”kvinnors manipulation” och ”femininiseringen av den europeiske mannen”.

– Då var det ganska nytt att kvinnohatet spelade så stor roll, säger Lisa Bjurwald.

Incel-männen ansluter sig

En ”ultratraditionell” och väldigt konservativ kvinnosyn har länge varit central i högerextremismen, påpekar Lisa Bjurwald. Men att muslimskt och kvinnoförakt ”går hand i hand” är ett relativt nytt fenomen, menar hon.

– Kopplingen mellan högerextremism och kvinnohat utvecklas, och det har gått mycket snabbt senaste åren. Om vi ser tillbaka på 80- och 90-talen så fanns det i stort sett ”bara” rasistiskt hat i vit makt-föreställningen. Men nu ser vi att incel-rörelsen har exploderat och blir en del av högerextremismen på nätet.

Lisa Bjurwald påminner om det dödliga angreppet mot en yoga-studio i fjol, där indel-mannen Scott P Beierle dödade två kvinnor och skadade flera, för att sedan skjuta sig själv.

– Förövaren i Florida ville medvetet döda kvinnor. En del förknippar detta hat mot kvinnor med hat mot invandrare.

Philip Manshaus har också yttrat stöd till terroristen Patrick Crusius, som är misstänkt för att ha mördat 22 personer i El Paso i Texas, USA, tidigare i augusti. Han hade spridit kvinnohat och delade teorin om ett folkutbyte.

”Mina motiv för attacken är inte personliga. Spansktalande blev inte ett mål förrän jag läste ”The great replacement”, skriver El Paso-terroristen i ett fyrsidigt dokument där han ger sin förklaring till dådet mot Walmart.

– Teorin om folkutbytet är väldigt central. Medan högerextrema ofta fokuserar på invandrarmän, på hur de stjäl och våldtar, blir samtidigt invandrarkvinnor betraktade som ”bärare”, som ska bära nästa generation jihadister. Vissa högerextrema anser att kvinnliga invandrare är lika ”farliga” eller till och med ”farligare” än invandrarmän, säger Lisa Bjurwald.

Våld i nära relationer

Hon tror att kvinnohatets centrala plats i högerextrema forum är bestående.

– Jag tror dessvärre att det blir ett permanent inslag och att vi kommer att få se mer av det.

Den amerikanska organisationen Everytown har kartlagt massjutningar i USA senaste decenniet och hittar ett starkt samband mellan våld i nära relationer och massmord. I mer än 54 procent av fallen hade mannen också tagit livet av en kvinna som stod honom nära – en familjemedlem, en tidigare eller nuvarande partner. Många av förövarna hade också tidigare utövat våld mot partner, sambo eller hustru.

Philip Manshaus stoppas innan någon hann dö i moskén. Men han är misstänkt för att ha dödat sin syster, något som ska ha skett strax för det misslyckade terrordådet.

Fotnot: Artikeln är tidigare publicerad i norska dagstidningen Klassekampen. Översättning: Andreas Gustavsson

Teorien om det stora folkutbytet

Det här är något som varit en central del när högerextrema terrorister motiverat sina gärningar.

Bland annat har förövarna i Christchurch och El Paso skrivit att de inspirerats av teorin att icke-vita genom invandring vill ”överta och överbefolka” länder i väst där födelsetalen är låga.

Många som tror på denna teorien omfamnar också antifeminism och har gett uttryck för kvinnohat.

Det var fransmannen Renaud Camus som lanserade teorin i sin bok ”Le grand replacement” (2011). Där hävdar han att den franska befolkningen håller på att ”bytas ut” på grund av muslimsk invandring från Afrika och Mellanöstern.

Vad är incel-rörelsen?

Dagens ETC har i flera uppmärksammade reportage skildrat hur unga män sugs in i extrema miljöer för att hitta svar på sin egen brist på sex och kärlek. Du hittar dem på www.etc.se eller i vår app.