Hälsa.

2020-02-25 16:02
Stepstones program för ungdomar med långvariga sjukdomstillstånd, som just nu utreds i en studie,  har som syfte att underlätte övergången  från barn- till vuxensjukvård. Bild: Yvonne Åsell /SvD/TT
Stepstones program för ungdomar med långvariga sjukdomstillstånd, som just nu utreds i en studie, har som syfte att underlätte övergången från barn- till vuxensjukvård.
Puffetikett
Dagens ETC

Forskningsprojektet ska göra det lättare att gå från barn- till vuxenvård

Övergången från barnsjukvård till vuxenklinik för unga med långvariga sjukdomstillstånd kan vara svår. Genom forskningsprojektet Stepstones har barnsjuksköterskor nu tagit fram ett överföringsprogram som ska göra övergången bättre.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När ungdomar med långvariga sjukdomar som diabetes eller hjärtfel fyller 18 år måste de lämna den barnsjukvård där de kanske har varit patienter hela sitt liv. Nu tar i stället vuxensjukvården över. Men ofta saknas en strukturerad övergång, skriver tidningen Vårdfokus. Det innebär utmaningar, inte minst för ungdomarna själva.

– Många är vana vid att föräldrarna och personalen har koll på allt som har med deras sjukdom att göra. När de kommer till vuxensjukvården förväntas de ta ansvar för sin egenvård själva, säger barnsjuksköterskan Ewa-Lena Bratt med lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga som har medfödda hjärtfel, till Vårdfokus.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Hon är en av dem som ingår i forskningsprojektet Stepstones, där man har utvecklat ett personcentrerat övergångsprogram för ungdomar med långvariga sjukdomstillstånd. Tanken är att unga ska vara delaktiga och aktiva partners under övergången från barn- till vuxensjukvård. Programmet håller nu på att utredas i en studie vid samtliga universitetssjukhus. Visar utredningen på goda resultat är målet att modellen så småningom ska fungera för alla unga oavsett vilken sjukdom de har.

Ewa-Lena Bratt menar att det i dag saknas forskning på hur en övergång bör gå till, och att det hade underlättat om det fanns generella riktlinjer.

– Det skulle behövas nationella riktlinjer för vården att följa, men jag förstår att det är svårt för Socialstyrelsen att skapa sådana när det saknas evidens för vad som fungerar bäst, säger hon.

Om studien

I studien där Stepstones utvärderas ingår unga med medfött hjärtfel och unga med diabetes. Resultaten från unga med hjärtfel väntas vara klar i slutet av 2021, och för unga med diabetes 2023.