Inrikes.

2019-08-22 08:55
Puffetikett
Dagens ETC

Kritik mot Ica-satsning på vårdmottagningar

Mat, apotek och sjukvård. Allt på samma plats – med ett och samma bolag bakom.

Efter att ha gett sig in i både apoteksbranschen och köpt in sig i nätläkarbolaget Min doktor ska Ica nu öppna 80 vårdmottagningar. Men satsningen får kritik.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Snart ett år har gått sedan det blev klart att Ica-gruppen investerar i det digitala vårdbolaget Min Doktor. En investering på 332 miljoner kronor innebär att de nu äger 42 procent av bolaget. De närmsta åren kommer Ica fortsätta satsningen – men nu handlar det framför allt om att öppna fysiska drop in-kliniker.

När 2019 är slut är målet att det ska finnas 20 Min Doktor-kliniker i Sverige, enligt den senaste kvartalsrapporten. Om ett par år är målet 80 kliniker. Merparten av dessa ska ligga i anslutning till Maxi-butikerna.

– Vi tror att bredden i vår verksamhet kan bidra till en bättre hälsa, dels genom att framförallt inspirera kunderna att börja äta hälsosamt, få hjälp med apoteksärenden och egenvård och via Min Doktor-klinikerna kan vi hjälpa människor med enklare vårdärenden. Vårt mål är att göra det enklare för människor att få vård och på så vis vara med och förbättra folkhälsan, säger Niclas Stahner, pressansvarig för Ica-gruppen.

Vad händer med oberoende?

Drop in-klinikerna ska också vara placerade i eller vid Apotek Hjärtat, som Ica äger sedan fem år tillbaka. Därmed kommer såväl matbutik som apotek och vårdklinik finnas under samma tak, och ägas av samma aktör.

Det är problematiskt, menar Magnus Isacson, läkare och ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.

– Äger man hela vårdkedjan finns risk att oberoendet försvinner. Om ett apotek äger en vårdinrättning kanske personalen där skriver ut eller rekommenderar läkemedel som gynnar bolaget ekonomiskt, säger han.

Magnus Isacson menar också att vården visserligen blir mer tillgänglig – men kanske blir den faktiskt för tillgänglig.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Man kanske har någon mindre åkomma och slinker in på en sådan här klinik för att det är så lätt. Det är absolut förståeligt, men det känns som fel användning av samhällets pengar. Risken är att vården inte blir behovsstyrd, säger han.

Även Elin Karlsson, ordförande för Rådet för läkemedel, it och medicinteknik på Sveriges läkarförbund, är kritisk till att ett och samma bolag äger hela vårdkedjan. Som Dagens ETC berättade i en granskning av symbiosen mellan nätläkarbolag och apotek i juni, är det inte bara Min Doktor och Apotek Hjärtat som hänger ihop – även Kry samarbetar med Lloyds Apotek, och Doktor.se med Kronans Apotek.

Något som kan ifrågasättas menar Elin Karlsson.

– Vi måste kunna vara säkra på att det inte finns vinstintresse i förskrivningskedjan. Läkare får inte äga apotek, på samma sätt borde det vara självklart att samma huvudman inte äger både apotek och läkartjänster, säger hon.

Att det är ett problem att ett och samma bolag äger både apotek och klinik håller Daniel Persson, innovationschef på Min Doktor, inte med om.

– Det är kränkande att man misstänkliggör läkare på det här sättet, de är själva medlemmar i Läkarförbundet men får ändå sin yrkesetik ifrågasatt därifrån, säger han.

Daniel Persson menar att vården i stort vinner på fler drop in-klinker, inte minst genom att akutmottagningarna kan avlastas. Men Magnus Isacson och Elin Karlsson ser i stället att drop in-klinikerna kan leda till brist på kontinuitet.

– Regelrätta vårdcentraler har ett helhetsansvar för patienten, och en inblick som blir svår för de här drop in-klinikerna att ha, säger Elin Karlson.

Bo Burström, överläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet, är också han skeptisk till satsningen på drop in-kliniker. Han menar att tillgängligheten ökar för vissa – men sannolikt inte för dem som behöver det mest.

– Hälso- och sjukvårdslagen säger att vårdens resurser ska satsas så att de som har störst behov prioriteras, men frågan är om det är dem den här ökade tillgängligheten gynnar. När det gäller nätdoktorer har det visat sig tveksamt. Jag skulle tro att samma sak gäller de här klinikerna som poppar upp vid matbutikerna, säger han.

Ökad tillgänglighet – för några

Vårdvalreformens utfall i Stockholm är ett exempel menar han – där ökade antalet besök till vårdcentralerna efter att vårdvalet infördes, men det var den grupp som har minst vårdbehov som stod för den största ökningen. Icas satsning går i linje med den utveckling som har pågått sedan vårdvalsreformen, menar han.

– Det är marknadsmekanismer som styr. Vården har blivit mer tillgänglig i storstads­regionerna, där det finns mycket människor som kan använda ens tjänster. Ica ser antagligen samma fördelar med att öppna kliniker vid deras största butiker, säger Bo Burström.

Antalet privata vårdcentraler ökar dock fortfarande – men i lägre takt än tidigare. Enligt Sveriges kommuner och landsting var 492, eller 43 procent, av alla vårdcentraler privata 2017. En ökning med 222 stycken sedan 2006. I början av 2019 hade ytterligare några privata vårdcentraler öppnat, då drevs 502 vårdcentraler i privat regi, enligt en rapport från Dagens Medicin.

Bo Burström tror att marknaden börjar bli mättad. Mer sannolikt är det då att bolag satsar på drop in-kliniker och nätläkartjänster.

– Det är lite tidens tecken. Vi blir kunder och konsumenter av vård, snarare än patienter.

Läs vidare på nästa sida: Skulle du använda dig av Icas nya vårdcentraler?

Ica, Min Doktor och Apotek Hjärtat

Ica-gruppen är helägare till Apotek Hjärtat, som sedan i november 2018 äger 43 procent av Min Doktor

I och med affären blev de Minutkliniker som ligger i anslutning till apoteken och som ägs av Apotek Hjärtat en del av Min Doktor

Min Doktor grundades 2013 och har framförallt erbjudit vård via nätet

Även nätläkarbolaget Kry har öppnat ett antal fysiska mottagningar

Privatägda vårdcentraler

I dag finns 1 159 vårdcentraler i landet, varav 502 drivs i privat regi

2006 fanns det 270 privat drivna vårdcentraler

Totalt driver 299 olika företag vårdcentraler

Region Stockholm har den största andelen privata vårdcentraler med 67 procent. Näst mest är det i Region Västmanland med 57 procent. Lägst andel privata vårdcentraler finns i Region Västerbotten med 13,2 procent, och Region Örebro län med 13,8 procent. 

Källa: Dagens Medicin, SKL