Inrikes.

2017-10-12 12:35
Paolo Macchiarini transplanterade artificiella luftstrupar besådda med patienters egna stamceller. När patienterna började dö växte kritiken. Nya dokumentären Experimentet utforskar om den världsberömde kirurgen är ett geni eller en bluff. Bild: Lorenzo Galassi/AP/TT
Paolo Macchiarini transplanterade artificiella luftstrupar besådda med patienters egna stamceller. När patienterna började dö växte kritiken. Nya dokumentären Experimentet utforskar om den världsberömde kirurgen är ett geni eller en bluff.

Macchiarini frias från alla misstankar

Beskedet: Samtliga förundersökningar mot kirurgen Paolo Macchiarini läggs ner.

Kirurgen Paolo Macchiarini, som utretts för tre fall av grovt vållande till annans död, frias från misstankarna. Det meddelade åklagarna i dag. Han frias även från misstankarna om vållande till kroppsskada.

Macchiarini sågs som en pionjär i sitt fält när han rekryterades till Karolinska insititutet. Men 2016 avslöjade SVT:s Dokument Inifrån att hans banbrytande operationer av konstgjorda luftstrupar inte fungerade och att tre patienter hade dött efter ingreppen.

Åklagarna menar att det inte råder någon tveksamhet om att Macchiarini varit oaktsam och att hans agerande utgjort ett risktagande. Ändå frias han eftersom det inte går att bevisa att patienterna hade levt idag om inte ingreppen gjorts.