Inrikes.

2019-08-22 13:33
Undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Viberg lämnar över namninsamlingen från undersköterskeuppropet till socialminister Lena Hallengren (S). Bild: Fredrik Sandberg/TT
Undersköterskorna Jenny Klingstam och Mari Viberg lämnar över namninsamlingen från undersköterskeuppropet till socialminister Lena Hallengren (S).
Puffetikett
Dagens ETC

Ministern efter protesterna: ”Bra att undersköterskorna hörs”

Socialminister Lena Hallengren (S) tillbakavisar kritiken från landets undersköterskor. Att regeringen avser att spara in på äldreomsorgen är inget annat än ett missförstånd, menar hon. Detta eftersom man måste se till hur kommunerna prioriterar frågan.

– Vi har valt att ta fram ett stöd på 500 miljoner direkt till kommunerna, säger Lena Hallengren.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Idag torsdag mottog socialminister Lena Hallengren (S) drygt 14 000 namnunderskrifter från Undersköterskeupproret – 14 000 namnunderskrifter i protest mot regeringens vårbudget, i vilken man valt att skära ned på utgifterna till äldreomsorgen med 310 miljoner kronor.

Nu svarar socialministern på kritiken.

Såväl SKL som Kommunal har i återkommande rapporter framhållit att statusen för vård- och omsorgsyrkena måste höjas om vi ska kunna garantera en trygg välfärd med tillräckligt mycket personal även i framtiden. Varför väljer regeringen ändå att spara in på äldreomsorgen med 310 miljoner kronor i vårbudgeten?

– Det viktiga när man talar om äldreomsorgens finansiering är att se till kommunernas ekonomi och deras prioriteringar. Skälet till att äldreanslaget minskades var att förslagen i den M-KD-budget som röstades igenom var bristfälliga och saknade tillräckliga underlag för att kunna genomföras under 2019. Vi valde därför att istället ta fram 500 miljoner i ett stöd direkt till kommunerna som fördelades utifrån antalet äldre i respektive kommun. Givet förutsättningarna var det så vi snabbast kunde få ut pengar som faktiskt kunde användas i äldreomsorgen.

Vad är ditt svar till de undersköterskor som lämnat in de 14 000 namnunderskrifterna i protest mot dessa neddragningar?

– För det första vill jag säga att det är väldigt bra att undersköterskorna nu hörs. Det är en yrkesgrupp som får alldeles för lite utrymme i den politiska debatten. Vi har aviserat att yrket undersköterska ska regleras och att det ska införas en ny vård och omsorgsutbildning. Det är viktiga steg för att höja attraktivitet och status i yrket. Därutöver kommer vi att behöva satsa mer resurser. Tiden för stora skattesänkningar är förbi. Det var det riksdagsvalet handlade om och det är vad jag som socialminister arbetar för.

De flesta av oss har någon nära anhörig som är i behov av trygg och bra äldreomsorg. Kanske har även du sett vad underbemanningen gör med kvaliteten i äldreomsorgen? Hur får det dig som socialminister och ansvarig för frågan att känna?

– Jag tror att jag tänker som de allra flesta andra, att det hänger ihop. Om inte undersköterskorna har tillräckligt med kollegor och bra arbetsvillkor så kommer de heller inte ha förutsättning att ge en god omsorg. Det är ju därför som det här arbetet är så viktigt. Det är Sveriges största yrkesgrupp och utan dem stannar Sverige.

Fakta

I vårbudgeten har regeringen lagt ett besparingskrav för äldreomsorgen på 310 miljoner kronor.

Detta har fått landets undersköterskor att reagera och organisera sig.

Idag, torsdag, lämnade företrädare för Undersköterskeupproret in drygt 14 000 namnunderskrifter i protest till socialminister Lena Hallengren (S).