Inrikes.

2017-10-11 16:00
Olga Persson, generalsekreterare på Unizon. Bild: Zandra Kanakaris
Olga Persson, generalsekreterare på Unizon.

Ny rapport: Dessa är orsakerna bakom samtal till tjejjourer

Generalsekreterare Olga Persson menar att samhället måste bli bättre på att förstå hur sexövergrepp påverkar flickors mående.

– Antalet anmälningar om våldtäkt och sexuella övergrepp ökar hela tiden och det ser vi också i vår verksamhet. Enligt Brå handlar det om en blandning mellan en faktiskt ökning och en ökad anmälningsbenägenhet, att det är lättare att prata om våldtäkt som brott i dag än tidigare. Vi tror också att det är så men det är inget vi vet säkert, säger Olga Persson, generalsekreterare på Unizon som organiserar 130 kvinno- och telejourer och liknande stödverksamheter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Släpptes igår

Unizon släppte rapporten igår, på Internationella flicka-dagen. Den bygger på enkätfrågor som besvarats av 16 tjej- och ungdomsjourer runt om i landet. I rapporten skriver Unizon också att de ser en tydlig koppling mellan sexuella övergrepp och psykisk ohälsa. Olga Persson menar att det i samhället finns en okunskap om att sexuella övergrepp är en viktig orsak till att så många tjejer mår dåligt.

– Det är inte ovanligt i rapporter med mätningar om ungas hälsa, att sexuella övergrepp definieras som vanligt. Sedan skriver man att unga tjejer mår dåligt men kommer inte med några lösningar. Lösningen borde då vara att killar slutar utöva sexuellt våld mot tjejer, säger hon.

Undersökningen

Unizon har frågat 25 tjej- och ungdomsjourer om vanligaste orsakerna till kontakt. 16 jourer svarade och resultatet visar att sexuella övergrepp och psykisk ohälsa är de vanligaste orsakerna till att tjejer söker stöd.

Unizons 130 jourer runt om i landet har årligen runt 30 000 kontakter. Majoriteten sker över nätet.