Inrikes.

2019-09-26 16:05
Foto: TT/Jessica Gow
Puffetikett
Dagens ETC

Privata vårdgivare kan stoppas från att äga apotek

Läkemedelsverket föreslår att privata vårdbolag inte ska få äga apotek och vice versa, rapporterar Sveriges Radio. Syftet är bland annat att förhindra förekomsten av vinstintressen i utskrivningen av medicin. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

De allt tätare kopplingarna mellan vårdbolag och apotek kritiseras av Läkemedelsverket i en utredning som gjorts på uppdrag av regeringen. I denna föreslås bland annat att dagens system, där det är fritt fram för apotekskedjor och vårdbolag att äga varandra, ska begränsas.  

Syftet är att förhindra att medicin skrivs ut av ekonomiska motiv eller att onödiga läkarbesök belastar skattebetalarnas plånböcker.  

Johan Waller, vd för Apotekföreningen, är kritisk till förslaget: 

– Saken är att det inte funnits några problem med dagens regelverk. Det pratas till exempel om att det ska förskrivas en massa läkemedel som inte behövs, men det finns redan både avtal, lagar och regler som säger att man inte får det, säger Johan Wallér till Sveriges Radio.  


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Läkemedelsverket vill inte uttala sig innan rapporten släpps officiellt på måndag men Läkarföreningen ställer sig positiva till förslaget.  

"Det är uppenbart att rådande lagstiftning inte längre fungerar för att uppfylla intentionen att motverka ekonomiska kopplingar mellan förskrivare och apotek", skriver Elin Karlsson på Läkarförbundet i en debattartikel på Dagens industi.  

Det nya förslaget skulle innebära att vårdbolag inte får äga mer än 50 procent av ett apotek och tvärtom. Apoteket Hjärtat äger idag 42 procent av nätläkarbolaget Min doktor.  

– ICA Gruppen och Apotek Hjärtat vill bidra till en bättre folkhälsa och tyvärr riskerar Läkemedelsverkets förslag att bromsa utvecklingen av en svensk sjukvård som är effektiv och tillgänglig, säger Annika Svedberg, chefsapotekare Apotek Hjärtat, till Dagens ETC.