Inrikes.

2020-02-20 16:00
Karin Sundin (S). Bild: Socialdemokraterna / Shutterstock
Karin Sundin (S).
Puffetikett
Dagens ETC

Regionpolitiker öppnar för privat förlossningsklinik

Förlossningen i Karlskoga kan öppna tidigast om cirka fem år. Men om en privat aktör tar över kan det gå betydligt snabbare, menar politikerna i regionen som nu vill att verksamheten upphandlas.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

När det blev klart att förlossningen i Karlskoga skulle stänga i början av sommaren 2019 var protesterna massiva. Samma dag som verksamheten slog igen demonstrerade över 4 000 personer i Karlskoga mot beslutet. Och i augusti bestämde Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län att förlossningen skulle öppna igen. Detta så snart det bara går.

Men enligt en utredning som precis blivit klar kommer det inte gå att öppna förrän tidigast vid årsskiftet 2024/2025. Hälso- och sjukvårdsdirektören Jonas Claeson, som ansvarat för utredningen, menar att det kommer ta så lång tid att få rätt kompetens på plats. Bristen på till exempel barnläkare och neonatologer gör att de behöver lösa personalfrågan internt, och själva utbilda personal. För att kunna öppna förlossningskliniken tidigare än så, förhoppningsvis redan 2021, föreslår de styrande regionpolitikerna att verksamheten istället ska upphandlas.

– Vi har sagt att vi vill öppna skyndsamt, men att behöva vänta fem år är inte skyndsamt. Då vill vi istället se om det finns någon annan som har möjlighet att bedriva den här verksamheten, säger Karin Sundin (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Varför skulle en privat aktör klara det som regionen inte klarar?

– Ett skäl är att vi bara bedriver vård i vårt eget län. Den privata marknaden är mer rörlig. Det är till exempel vanligare att hyrläkare jobbar i flera regioner. Privata företag kan ha större flexibilitet och kan erbjuda ett annat löneläge också.

Specialistkompetens svår nöt

Karin Sundin menar också att bristen på bland annat neonatologer gör konkurrensen om dem stor. Ett litet sjukhus som det i Karlskoga är inte förstahandsvalet.

– Eftersom det inte är så många födslar per år där det verkligen krävs neonatologer är det kanske inte den arbetsplats som har starkast dragningskraft.

Men att ha det som tidigare, en förlossningsklinik utan specialkompetensen, menar hon är uteslutet.

– Förlossningen stängde för att den inte bedömdes vara patientsäker. Det måste finnas kompetens för att kunna ta hand om akuta födslar och för att kunna transportera till en neonatalavdelning. För att barnens patientsäkerhet ska vara garanterad behövs kompetensförstärkning. Annars kan vi inte öppna.

Beslut fattas nästa vecka

• För att kunna öppna förlossningsavdelning krävs att barnens patientsäkerhet är garanterad, och för det krävs förstärkningar i neonatalvården – bland annat att det finns ett team som är tillgängligt dygnet runt med kompetens att vårda akut sjuka nyfödda, och en organisation för transport av de svårast akut sjuka nyfödda barnen.

• Nästa vecka, onsdag den 26:e, ska hälso- och sjukvårdsnämnden ta beslut om förslaget att upphandla förlossningsverksamheten vid Karlskoga lasarett.