Inrikes.

2020-02-24 12:41
Bild: Claudio Bresciani/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Var femte kommun befarar sämre kvalitet i välfärden

Många kommuner drar ner på välfärden, enligt en granskning från SVT. I skånska Hörby väntar nedskärningar inom alla områden.

– Det slår mot de kommuninvånarna som har det sämst, säger Henrik Andersson, gruppledare för S.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Nedskärningar inom äldreomsorgen och förskolan. Det blir resultatet av de svenska kommunernas ansträngda ekonomi, enligt en enkät som Sveriges television har gjort med landets kommuner. 204 av 290 kommuner svarade och var tredje uppger att man drar ner budgeten inom välfärden jämfört med förra året. De områden som pekas ut är äldreomsorg, förskola och utbildning.

En av kommunerna som skär ner är Hörby. Förra året gick kommunen elva miljoner kronor back och nu ska kostnaderna ses över. Men det är ännu inte klart hur nedskärningarna kommer att slå, säger Henrik Andersson, gruppledare för Socialdemokraterna i kommunen.

Sverigedemokraterna, som styr kommunen sedan 2018, har lagt ett generellt sparbeting över alla verksamheter på 1,2 procent.

– Det drabbar framförallt socialnämnden där omsorgen och skolan ligger. Från fackligt håll bedömer man att det handlar om nedskärningar på 25 tjänster i äldreomsorgen. Det är en kraftig försämring, säger Henrik Andersson.

Befarar skolnedläggningar

Nästan var femte kommun i SVT:s enkät befarar att nedskärningarna kommer att leda till försämringar i välfärden. Och det är mot äldreomsorgen som besparingarna väntas slå hårdast.

Henrik Andersson befarar att åtstramningarna i Hörby kan komma att leda till att avdelningar inom äldreomsorgen slås igen men också att mindre skolor på landsbygden läggs ner.

– Det är svårt att säga just nu hur besparingarna kommer att slå. Man säger bara att man ska spara 1,2 procent rätt över. Men man berättar inte hur det ska gå till. De måste berätta vilken avdelning som ska läggas ner, och vilken skola? Vi är en stor kommun om man ser till arealen och har många små skolor på landsbygden, med den här politiken är det troligt att småskolorna ryker. SD får gärna vara så vänliga och tala om vilken skola som ska bort, säger han.

Krisen i kommunerna

SVT har frågat kommunerna inom vilka verksamhetsområden budgeten i år är lägre än förra året. 32,4 procent uppgav att budgeten för välfärdsområdet stramats åt 2020.

Av dem uppgav 19,6 procent att budgeten minskades för äldreomsorgen, 18,6 procent att budgeten minskades för förskoleverksamhet och skolbarnomsorg och 17,6 procent att budgeten för grundskola gymnasieskola och övrig utbildning minskades.

SVT frågade också inom vilka verksamhetsområden de ekonomiska ramarna leder till försämrad kvalitet i år. 18,6 procent svarade att kvaliteten inom välfärden skulle påverkas.

Av dem uppgav 10,3 procent att äldreomsorgen skulle påverkas, 8,8 procent att förskoleverksamhet och skolbarnomsorg skulle påverkas och 10,8 procent uppgav att grundskola, gymnasium och övrig utbildning skulle påverkas.