Klimat.

2020-02-22 12:29
Foto: TT/AP/Jae C. Hong
Puffetikett
Dagens ETC

Aktivister vill stoppa Teslas nya fabrik i Tyskland

En domstol i Berlin har gett biltillverkaren Tesla tillstånd att hugga ner 92 hektar skog inför bygget av företagets första, stora bil- och batterifabrik i Europa. Miljöaktivister vill stoppa bygget, men deras krav avvisades av domstolen.

Högsta förvaltningsdomstolen i Berlin-Brandenburg gav i veckan den amerikanska biltillverkaren Tesla tillstånd att fortsätta hugga ner träd i Grünheide-skogen nära Berlin. Marken röjs för att göra plats för företagets planerade jättefabrik, den första av Teslas gigafabriker som byggs i Europas. Den 18 februari stoppade miljöaktivister tillfälligt avverkningen genom ett föreläggande. Nu får Tesla grönt ljus att fortsätta. Domstolen meddelade att beslutet var slutgiltigt, skriver Reuters/dpa.

Enligt aktivister från de lokala miljöföreningarna Gröna Ligan Brandenburg och Föreningen för bevarande av landskap och artskydd i Bayern, kommer den planerade fabriken att påverka djur- och växtlivet och vattenförsörjningen i området.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Teslas grundare och vd Elon Musk kontrade med att gigafabriken kommer att använda betydligt mindre vatten en vanlig dag än vad miljöföreträdarna påstår.

Han tillade också att skogen som avverkas inte är en naturskog, utan planterad i syfte att bli kartong.

Bygget har också stöd av delar av den tyska miljörörelsen. Ramona Pop,

lokalpolitiker för Miljöpartiet i Berlin, säger i en intervju med Berliner Zeitung: ”Du behöver inte alltid motsätta dig allt. Det är absurt att kalla en tallplantage för en skog.”

 

Fakta:

Den nya gigafabrik som Tesla ska bygga i den tyska delstten Brandenburg utanför Berlin ska tillverka batterier, den storsäljande modellen 3 och den nya kompakt-suven Y.
Fabriken blir Teslas fjärde gigafabrik (GF4). Den första ligger i den amerikanska delstaten Nevada, den andra i Buffalo, New York och den tredje i kinesiska Shanghai.