Klimat.

2020-02-19 19:29
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Så räddar koldioxidskatt regnskogar

Världens regnskogar huggs ner i rasande fart, inte minst i Amazonas där skövlingen ökat med 85 procent sedan 2018. Men två länder går mot strömmen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enorma mängder koldioxid frigörs när regnskogar jämnas med marken. Dessutom går världen miste om skogarnas förmåga att absorbera koldioxid ur atmosfären när de huggs ner.

Amazonas, för att ta ett exempel, suger upp omkring 5 procent av världens koldioxidutsläpp varje år. Att skövlingen ökar är alltså dåliga nyheter, både för klimatet och den bio­logiska mångfalden.

Men Colombia och Costa Rica går mot strömmen. I båda länderna ökar andelen regnskog, och förstörd mark återställs med hjälp av pengar från koldioxidskatter. Costa Rica har beskattat fossila bränslen ända sedan 1997. Skatten ger landet över 250 miljoner kronor om året, som investeras i bevarande och återställande av landets regnskogar. Åren 1997–2018 delade Nationella Skogsfonden, FONAFIFO, ut medel till skogsprojekt motsvarande en fjärdedel av landets yta.

Effektivt verktyg

Colombia införde koldioxid­skatt 2017. Skatten tas ut från företag som producerar eller importerar fossila bränslen, och infördes med argumentet att landet behövde pengar till fredsprocessen. Utsläppen från landets stora kolindustri är dock undantagen. Hittills har skatten gett inkomster på drygt 2,4 miljarder, och minst en fjärdedel av pengarna används till skydd för Amazonas regnskog och ekosystem.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

I en uppsats publicerad i tidskriften Nature analyseras vad det skulle innebära för 12 länder med tropiska regnskogar i Afrika, Asien och Sydamerika om de införde en koldioxidskatt liknande den i Colombia.

Enligt analysen skulle dessa länder tillsammans dra in 17,5 miljarder kronor i skatt, eller upp till 126 miljarder – om de valde en ännu ambitiösare modell.

”Bägge scenarierna skulle ha djupgående inverkan på arbetet för skogsskydd och återbeskogning. Länder med de största avskogningsproblemen, som Indonesien, skulle ha robust finansiering för att restaurera förstörda landskap”, skriver forskarna i en kommentar ­Climate Change News.

Både i Costa Rica och Colombia har stora delar av medlen styrts till regioner där medel­inkomsten är lägre. I Costa Rica lever två av fem personer som erhåller ekonomiskt stöd i programmen under fattigdomsgränsen.

Enligt forskarna ger koldioxidskatt ett kraftfullt verktyg för regeringar att bekämpa avskogning, minska utsläpp och därtill stödja landsbygden.