Klimat.

2020-02-25 13:13
Tidigare FN-chefen ställer sig bakom organisationer som Extinction Rebellion – på bilden till vänster ett ingripande från en av rörelsens aktioner i Spanien. Foto: TT/AP
Tidigare FN-chefen ställer sig bakom organisationer som Extinction Rebellion – på bilden till vänster ett ingripande från en av rörelsens aktioner i Spanien.
Puffetikett
Dagens ETC

Tidigare FN-chef stöttar civil olydnad

Att bara påverka genom att rösta räcker inte – ska klimatkrisen kunna hejdas krävs civil olydnad. Det menar Christiana Figueres, FN:s tidigare klimatchef, som precis har släppt en ny bok om framtiden och klimatet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I sex år var Christiana Figueres chef över FN:s klimatorgan UNFCCC, där hon bland annat var en av de drivande krafterna bakom Parisavtalet. Sedan hon avgick 2016 har hon fortsatt engagera sig för klimatet, och igår släppte hon boken The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis. Här skriver hon bland annat att vi ska fortsätta påverka genom vårt sätt att rösta, men att det inte räcker. Det räcker inte heller att vänta på att institutioner agerar. Nu krävs civil olydnad.

”Civil olydnad är inte bara ett moraliskt ställningstagande, det är också det mest effektiva sättet att påverka världspolitiken”, skriver hon enligt Forbes.

Manar till aktion

Tillsammans med sin medförfattare, hennes strategiske rådgivare Tom Rivett-Carnac, hyllar hon såväl Extinction Rebellion som Greta Thunberg, och drar paralleller mellan dem och personer som Nelson Mandela, Gandhi och Martin Luther King Jr.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Historiskt sett har förändringar av politiska system krävt civil olydnad i stor skala. Få skiften har skett utan det”, skriver de båda.

I boken beskrivs klimatkrisen som akut, som något vi är mitt i, och att det är brådskande att hitta lösningar. Politiken misslyckas, menar de, mycket eftersom beslutsfattarna är allt för påverkade av storföretag och lobbyism.

”Det är dags att delta i icke-våldsamma politiska rörelser överallt där det är möjligt”, skriver Christiana Figueres och Tom Rivett-Carnac.

Fakta:

- Christiana Figueres var chef över FN:s klimatorgan UNFCCC mellan 2010 och 2016