Klimat.

2020-02-19 08:30
Bild: Alberto Pezzali/AP/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Undersökning: Stor vilja att agera för ­klimatet

En majoritet av befolkningarna i Europa, Kina och USA är beredda att agera för att rädda klimatet, visar en ny undersökning gjord av Europeiska investeringsbanken. Störst är viljan att agera i Kina.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Enligt undersökningen, EIB Climate Survey, är exempelvis 75 procent av EU:s medborgare, 69 procent av amerikanerna och hela 92 procent av kineserna beredda att flyga mindre på sina semestrar för att bekämpa klimatförändringarna.

En något lägre andel, men alltjämt en majoritet, säger sig redan göra detta, systematiskt eller till och från – 63 procent i EU, 59 procent i USA och 78 procent i Kina. De som säger sig tillämpa principen systematiskt är emellertid lägre: 36 procent i EU, 33 procent i Kina och 37 procent i USA.

Villigheten att agera i ­Sverige är också stor. Dock – vilket kanske förvånar – lägre än genomsnittet i EU: 70 procent säger sig villiga att flyga mindre och 31 procent säger sig göra det systematiskt redan i dag.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Kan minska köttkonsumtion

Villigheten att agera går igen inom andra områden. Exempelvis är 64 procent av européerna, 49 procent av amerikanerna och hela 93 procent av kineserna beredda att använda kollektivtrafik istället för att köra bil på grund av klimatförändringarna. När det gäller att minska ätande av rött kött säger sig 79 procent av EU:s invånare villiga att göra detta, 68 procent i USA och 92 procent i Kina.

I EU och Kina betraktas enligt undersökningen klimatförändringarna som det enskilt största hotet i dag. I Kina anser 73 procent att klimatförändringarna är det största hotet, följt av tillgång till hälsovård (47 procent). I  EU är siffran 47 procent, följt av hälsovård och arbetslöshet (39 procent). I USA toppar där­emot frågan om hälsovård (45 procent), följt av klimathotet (39 procent).

Svar från 30 000

EIB Climate Survey görs av Europeiska investeringsbanken EIB. Den senaste undersökningen bygger på svar från 30 000 respondenter i EU, USA och Kina och genomfördes mellan den 27 september och den 21 oktober 2019.