Klimat.

2020-02-11 12:20
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Varmare hav ger gör sardinerna magrare

Medelhavets sardiner är inte ens hälften så stora i dag som för tio år sedan. Det beror på stigande vattentemperaturer i klimatkrisens spår. Varmare vatten rubbar hela marina ekosystem.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Sardinerna i Medelhavet har mist upp till två tredjedelar av sin storlek under de senaste tolv åren, medan sardinerna i Biscayabukten i norra Atlanten i genomsnitt bara är hälften så stora idag jämfört med för tio år sedan. Det visar ny forskning från franska havsforsknings­institutet Ifremer.

Anledningen är att tillgången till sardinernas huvudsakliga föda, plankton, har minskat kraftigt, skriver Daily Mail. Det beror i sin tur på att de näringsämnen de kringdrivande små organismerna är beroende av för sin överlevnad, inte längre stiger från det kallare djupa vattnet som de en gång gjorde. Enligt forskarteamet är förändringarna med all sannolikhet en följd av stigande vattentemperaturer orsakade av klimatkrisen.


Prenumerera på ETC:s Klimatnyhetsbrev

 

Global trend

De svältande sardinerna lever också allt kortare liv, från i genomsnitt tre år för ett decennium sen till en genomsnittlig livslängd på bara ett år idag.

De varmare havstemperaturerna sätter hela ekosystem ur spel. Arter högre upp i näringskedjan som livnär sig på sardiner, inte minst sjöfåglar, drabbas också hårt när tillgången på föda minskar.

Att fisk svälter och blir allt mindre är inte unikt för Medelhavet och Biscayabukten. Liknande trender har setts i Östersjön, Indiska oceanen och i Stilla havet utanför Sydamerikas kust.

– Östersjötorskarna har blivit så magra att de ser ut som sardiner, säger biologen Clara Ulrich till Daily Mail.

800dagar

Dramatisk minskning

Ny forskning från franska havsforskningsinstitutet Ifremer visar att sardinerna i Medelhavet och Biscaya­bukten minskat dramatiskt både i längd och vikt de ­senaste tio åren.

Medelhavssardinernas genomsnittslängd är i dag knappt 10 cm, jämfört med närmare 13 cm för tio år sedan.