Kultur & Nöje.

2019-08-22 12:35
David Lagercrantz. Bild: Henrik Montgomery/TT
David Lagercrantz.
Puffetikett
Dagens ETC

David Lagercrantz: ”Jag kommer alltid att stå till vänster”

Författaren i en stor intervju om Millennium-böckerna, pengarna – och politiken.

– Det gäller att behålla förståelsen för hur samhället ser ut och inte plötsligt börja skrika efter lägre skatter eller liknande – då har du korrumperats. Jag måste förstå hur privilegierad jag är.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det känns som en befrielse, säger David Lagercrantz till Dagens ETC.

– Missförstå mig rätt, jag kommer att sakna Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander, men nu behöver jag göra något annat.

– Och det var roligt att skriva böckerna, även om det samtidigt var ett helvete. Jag hade svårt att komma igång med den senaste boken. Det första jag skrev var åt helvete, jag fick slänga 100 skrivna sidor och börja om från början. Men då blev det kul.

Under sin tid som Millennium-författare har David Lagercrantz lagt in nya personer i skildringarna och huvudpersonerna har också delvis förändrats och utvecklats:

– Jag är så tacksam för att jag fått göra det här, det har varit fantastiskt. Jag har levt med Lisbeth och Mikael i en rad år, och genom åren de har också förändrats. Lisbeth har blivit mer svårtillgänglig, medan Mikael blivit mer känslosam.

– Han har blivit mer som jag, han får mindrevärdeskänslor gentemot den här tuffa bruden, precis som jag själv skulle få. Men det blir någon annan som får utveckla både Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist. Jag har gjort mitt.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

”Frestande att ta livet av dem”

David Lagercrantz är, utan att veta något konkret, övertygad om att det kommer att bli en fortsättning på Millennium-böckerna. Det slut han skrev på denna sin sista bok öppnar också för nya berättelser.

– Det var väldigt frestande att ta livet av någon av dem, eller bägge, men det gjorde jag ju inte så det går att fortsätta berättelsen. Jag har inte susning om vad det blir, men jag kan ju inte tänka mig att de försvinner. Sony sitter ju på sina filmrättigheter så visst kommer Salander och Blomkvist att återuppstå på något sätt.

– Men det blir inte jag, alla pengar till trots. Jag är ju i grunden journalist och behöver nya saker för att överleva. Dessutom har jag ju pengar nu, jag har massor med pengar, så det är inget skäl till att bli ”serieförfattare”.

Transparent med pengarna

David Lagercrantz är däremot inte intresserad av att prata pengar, han menar att det lätt kan ses som skrytigt och vulgärt:

– Men jag vill vara öppen och transparent, jag har dragit in 73 miljoner på de två första Millennium-böckerna. Det är ju häpnadsväckande summor. Då ska man dessutom veta att jag delat royaltyarvodet med Stieg Larssons pappas och brors stiftelse, så egentligen har böckerna i författararvoden dragit in otroliga över 140 miljoner kronor.

Även boken om Zlatan Ibrahimovic som han skrev tillsammans med fotbollsstjärnan gav ett ordentligt inflöde på bankkontot.

Det var en svår uppgift att skriva en fortsättning på Stieg Larssons böcker. Kritiken var hård innan ens en rad skrivits. Många menade att det i det närmast var kriminellt och gravplundring att skriva en fortsättning på den döde Stieg Larssons verk:

– Lotta Olsson skrev i Dagens Nyheter att mitt beslut att skriva vidare på Millenniumböckerna i sig var ett värre brott än något jag kunde hitta på i böckerna. Jag fattade inte hur känsligt det var, att många ville mig illa. De ville att jag skulle misslyckas så de fick släppa loss på skadeglädjen. Själv var jag bara lycklig över att ha fått chansen.

Men angreppen försvann och när böckerna väl kom ut fick de mycket fina recensioner och sålde i enorma upplagor. Totalt har Millenniumserien sålt i över 100 miljoner exemplar varav David Lagercrantz två böcker står för drygt 15 miljoner.

Risk för ”narcissistens höst”?

Hans nya projekt är att börja skriva en triologi där berättaren är en ung tjej med invandrarbakgrund från förorten:

– Detta är en oerhörd utmaning, jag ska ikläda mig hennes liv. Egentligen helt vansinnigt men väldigt viktigt för mig.

Böckerna blir någon form av thriller/deckare och ska innehålla en viss likhet med Sherlock Holmes och hans doktor Watson, där förortstjejen, David Lagercrantz alter ego, intar Watsons roll.

Men ännu kan inte David släppa Salander/Blomkvist helt, nu är det dags för en två månaders turné i USA där han ska möta media:

– Jag är fruktansvärt trött på mediacirkusen, men är intresserad av hur det kommer att kännas när jag inte längre är i stormens öga. Jag tror inte att det blir svårt för mig, men jag ser att andra människor upplever att livet blir tomt när de inte längre är intressanta för medierna. De kommer in i något jag kallar narcissistens höst. Jag tror inte och hoppas verkligen att det inte kommer att gälla för mig.

– Men jag har tack och lov och mycket tack vare min pappa Olof Lagercrantz varit lyckligt befriad från social ängslan, vilket annars är ett av överklassens stora problem. De är rädda för att klä sig fel, säga fel saker, köpa fel saker, att överhuvudtaget vara fel.

”Kommer alltid stå till vänster”

David Lagercrantz hoppas och tror också att han inte förändrats av att ha blivit rik:

– Jag har alltid och kommer alltid att stå till vänster, det viktigaste av allt är ett rättvist samhälle. Mina pengar har givit mig en större trygghet, men för mig gäller det fortfarande att stå för någonting bra, att behålla mitt patos.

– Möjligen har jag dragits lite mer mot mitten, och en förändring att hålla ögonen på är att jag kommer längre och längre ifrån vanliga människors villkor. Det gäller att behålla förståelsen för hur samhället ser ut och inte plötsligt börja skrika efter lägre skatter eller liknande – då har du korrumperats. Jag måste förstå hur privilegierad jag är.

Klimatfrågan har blivit en viktig väckarklocka för David och hans familj.

– Vi har blivit klimatmedvetna. Jag har slutat äta kött, jag har ingen bil, vi köper mindre saker och vi försöker flyga mindre. Jag har sagt till olika journalister att jag är klimatmedveten och då frågar de hur jag ska ta mig fram på USA-turnén. Då tvingas jag skruva på mig och jag har inget svar, men jag skulle gärna leva ett liv utan att flyga.

David Lagercrantz

Ålder: fyller 57 den 4 september

Familj: Anne Lagercrantz och tre barn

Bor: Bostadsrätt på Södermalm i Stockholm

Böcker: ”Göran Kropp” om äventyraren Göran Kropp, ”Ett svenskt geni” om uppfinnaren Håkan Lans, ”Syndafall i Winslow” om matematikern Alan Turing, ”Himmel över Everest”, en fiktiv skildring av katastrofen på Mount Everest där tolv människor omkom, ”Jag är Zlatan Ibrahimovic” tillsammans med Zlatan själv (boken ska nu bli film och David har skrivit manuset), tre böcker i Millenniumserien: ”Det som inte dödar oss”, ”Mannen som sökte sin skugga” och slutligen Hon som måste dö.

Läser: Intressanta böcker, New York Times, Washington Post, Guardian, Dagens Nyheter och Dagens ETC.