Sexspalt.

2017-09-19 18:00
Karina Bäckström, sexolog.
Karina Bäckström, sexolog.

Har ingen chans på Tinder - vad göra?

”Ska vi män helt ge upp hoppet om nätdejting?” Karina Bäckström svarar singel som fått få matchningar.

Fråga: Jag är singel sedan drygt två år tillbaka efter att ett sex år långt förhållande gick i kras. När jag var singel sist fanns inte Tinder och nätdejting på samma sätt som i dag, så det är lite av en ny värld som singel nu.

Nu har ju en ny funktion släppts som gör att man kan se alla som svajpat höger (alltså gillat ens Tinderprofil) även om man inte svajpat höger själv.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Efter två års flitigt ­användande av Tinder, där jag söker efter alla mellan­ 20–38 år i en omkrets på sex mil runt Stockholm, så visade det sig att endast 35 tjejer har svajpat höger på mig.

En väninna som använt Tinder i två veckor hade 4 000 högersvajpningar på sig.

Statistiken i singelträsket talar alltså inte till fördel för oss män.

Jag har ett bra jobb, ser inte alltför illa ut (vill jag tro), är social och utåtriktad – men ändå har jag uppenbarligen inte en chans på Tinder.

Ska man helt ge upp nätdejtandet som man, eller vad ska man göra? Och vad finns det egentligen för alternativ (krogen ser jag inte som ett sådant då jag är nykterist)?

Hälsningar från sökande feministkille

Svar: Jag tycker inte att du behöver ge upp nätdejting helt, men du kanske behöver komplettera med andra sätt än bara Tinder eftersom det formatet inte passar alla. Det finns flera olika sidor på nätet som du också kan försöka med, och på Facebook finns många grupper för singlar i olika delar av landet. Kanske kan det vara något som passar dig bättre? Via exempelvis singelisverige.se och hittakarlek.se kan du hitta uppslag om olika dejtingsidor och singelträffar/events som kan vara passande för dig.

När det gäller annan dejting än via nätet eller appar så är det inte bara krogen som gäller. Jag tänker att du skulle kunna anmäla dig till en kvällskurs eller gå med i någon förening. På danskurser brukar det vara ett underskott på singelkillar så det kanske kunde vara något för dig.

Att jämföra dig med hur det går för andra och hur många som svajpar höger på din väninnas Tinder är inte hjälpsamt på något sätt. Vill man till exempel ha en monogam relation behövs ju inte 4 000 personer, utan det räcker att man får en lyckad träff. Det är lätt att ­offerkoftan åker på och att du fastnar i bitterhet och ohjälpsamma generaliseringar om män och kvinnor när du börjar göra dessa jämförelser. Det hjälper sannolikt inte dig att hitta någon. Som feministkille har du kanske också koll på att den uppmärksamhet som kvinnor får på nätet och via dejtingsidor i många fall inte är särskilt trevlig eller uppskattad.