Samtalet.

2020-02-23 12:45
  • Foto: Zanna Nordqvist
  • Foto: Zanna Nordqvist
  • Foto: Zanna Nordqvist
  • Foto: Press
Puffetikett
Nyhetsmagasinet ETC

Miriam Bryant: ”I musiken kan man vara hur jävla öppen som helst”

Hon är ute på sin största turné hittills. Med nyskrivna låtar på svenska om uråldriga känslor släpper Miriam Bryant publiken in på själen.

– Det är uråldriga känslor, som alla har känt. Det är bara kärlek. Men det är också någonting som måste avhandlas och bearbetas och jag gör det genom att skriva, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Nyhetsmagasinet ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

11 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Nyhetsmagasinet ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

För första gången på svenska och den största turnén hon gjort. Miriam Bryant visar nya sidor som artist med låtar som är drabbande nära och personliga. Att nya albumet “Mi Amor” är på svenska är något hon tycker känns kul, men som också kom ur att det kändes lättare. Hon hade tappat självförtroendet i studion och behövde hitta nya sätt att ta sig framåt med musiken.

– Jag vet inte varför men det tog bara stopp på något sätt. Jag har alltid skrivit mycket i diktform och sådär på svenska, så då började jag skriva musiken på svenska och då började det kännas roligt med skrivandet igen. Det kändes naturligare att beskriva vad jag kände.

Med den första svenska EP:n färdig känner Miriam Bryant sig motiverad att fortsätta.

– Jag är väldigt stolt över de här låtarna och det har varit roligt, så det kommer mer musik på svenska i år.

Texterna är berättelser från Miriam Bryants egna liv och om de relationer hon har haft. Genom dem låter hon den som lyssnar komma nära hennes känslor och upplevelser.

– Det känns naturligt. Ibland har jag perioder när jag kan känna att det är väl ingen som bryr sig om just mig, jag går liksom inte runt och tänker att det jag har att säga är något särskilt. Men det känns bra att dela med sig.

Att det är just kärlek som beskrivs i låtarna beror på att det är det bästa och sämsta i livet enligt Miriam Bryant.

– Det är uråldriga känslor, som alla har känt. Det är bara kärlek. Men det är också någonting som måste avhandlas och bearbetas och jag gör det genom att skriva.

En låt på skivan sticker ut. Neråt/uppåt handlar också om Miriam Bryants egna liv, betraktelser och upplevelser, men istället för att handla om kärlek och hjärtesorg lyfter den någonting annat.

– Den handlar om samhället, så det är också nytt. Det har jag inte skrivit om förut.

I låten får vi följa med Bryant genom ungdomsåren i Göteborg. Hon ser tillbaka på den stad hon lämnat bakom sig och skriver att ”Det ser snyggt ut men det är långt ifrån snyggt.”

Det stora genomslaget kom 2015 för Miriam Bryant när hon medverkade i tv-programmet “Så mycket bättre” och i dag är hon en av Sveriges största artister, med redan 2012 kom debutsingeln “Finders keepers”. Med karisma, röst och scennärvaro har hon nåt ut med sina låtar om kärlek och sorg på spelningar och festivaler över hela landet och 2016 låg hon som första artist någonsin både etta, tvåa och trea på Svensktoppen.

Men att ha sin passion och sin kanal för utlopp som yrke har också haft sina nackdelar.

– Jag skrev mycket mer för min skull förut. Nu när jag jobbar med det finns det också en stor press att det ska bli bra. Man måste kunna prestera och det är jobbigt. Jag önskar att jag kunde skriva lite mer på fritiden och inte bara i studion.

Ibland får hon nästan kämpa fram orden när hon sitter i studion och det är sällan hon sätter sig och skriver spontant av sig själv.

– Det är nästan som att jag går runt och bär på det här mörkret och de jobbiga grejerna för att liksom samla på mig, som att jag måste spara på grejerna tills jag sitter i studion.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Det låter kanske mörkt, att spara och bära på de jobbiga grejerna , men Miriam Bryant ser det inte så. Istället känner hon sig stärkt.

– Jag får kraft och någon sorts energi av att känna mycket grejer. Man får välja vad man gör med känslorna som man har, antingen låter man dem tära på en och försvaga en, eller så gör man något positivt av det negativa.

När det gäller hur nära lyssnarna får komma har Miriam Bryant inga begränsningar. Snarare försöker hon hitta sätt att komma så nära själva kärnan som möjligt. Utmaningen ligger i att beskriva på ett sätt som berör och ett verktyg är att vara öppen.

– Ju närmare desto bättre. I musiken tycker jag att man kan vara hur jävla öppen som helst. Det är då det är som bäst, tycker jag åtminstone när jag lyssnar på andra. Det är då det är ärligt.

Kampen i studion för att skapa en produkt av känslorna vägs upp av att hon får utlopp för sina känslor, framförallt när hon får stå på scen.

– Det är när jag framför musiken live som jag känner det mest. Jag känner mig helt tom efteråt, på ett bra sätt.

Nyligen sågs Miriam Bryant i Jills Veranda. Hon kom dit med ett krossat hjärta och berättade om uppbrottet från en destruktiv relation som tagit hårt på henne. Vägen från uppbrottet har varit krokig men hon har hittat vägar.

– Terapi. Och att bara jobba mycket med acceptans och att ta det på allvar. Kärlek kan ibland förväxlas med kontroll och makt, maktbehov. Jag tror att det är vanligt att man hamnar i giftiga relationer och då är det sjukt viktigt att ta det på allvar. Vad det gör med en.

Nu är det länge sedan relationen tog slut, men hon berättar att det varit en jobbig tid.

– Jag blev väldigt påverkad. Andra människor kan påverka en väldigt mycket.

Snarare än att försöka hitta en väg tillbaka till vem hon var innan relationen har hon försökt hitta en väg framåt.

– Jag vet inte om man någonsin hittar tillbaka. Man är ju aldrig samma person som man blir. Man utvecklas hela tiden, det tycker jag känns ganska okej.

Det finns stunder när hon tvekar och ser tillbaka på vem hon en gång var, som när hon såg reprisen av så mycket bättre, som sändes för första gången för fem år sedan.

– Jag tänkte fan vad go jag var där. Innan jag träffade den där människan. Jag var så skön och glad. Då tänkte jag var tog hon vägen? När blev jag paranoid och var kom de här nya känslorna ifrån?

Hon vände sig till en vän och frågade om han fortfarande kunde se den där glada tjejen i henne.

– Och det gör han sa han. Det var skönt. Ibland när man har svårt att veta vem man är, när man har svårt att beskriva sig själv så kan man titta på sina vänner. De är liksom en avspegling av en själv. Om man har nice människor i sitt liv så kan man kanske dra slutsatsen att man själv är nice också.

Jills veranda spelades in i Nashville i Tennesee, USA. Miriam Bryant och Jill Johnson klickade direkt.

– Jill är så jävla skön. Hon är riktigt go. Vi kunde verkligen prata med varandra och det var verkligen inspirerande att träffa henne.

Även staden inspirerade Miriam Bryant.

– Det är en sjukt hipp stad med coola barer, bra restauranger och en nice stad att åka till, kulturellt sett. Det var superinspirerande att åka till Nashville.

Hon tror dock inte att besöket kommer avspegla sig särskilt mycket i hennes egna musik.

– Nej det kommer inte höras. Det kommer inte någon countryplatta nu. Däremot så har jag lite med mig på turnén nu, så om man vill se det får man komma och titta live. 

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Miriam Bryant

Född: 8 mars 1991 i Göteborg, med en engelsk far och en finländsk mor.

Debutsingel: Finders, Keepers som kom ut i mars 2012 på skivbolaget 100 Songs. Singeln gick in på topp 100 på den tyska radiolistan.

Aktuell: Ute på en stor turné genom Sverige. Släppte under 2019 albumet Mi Amor, som är inspelat helt analogt med lajvinstrument och som är den skivan där Bryant sjunger nyskrivet eget material på svenska.

Turnéplan

Miriam Bryant är ute på en femton stopp lång turné över hela landet, den mest omfattande hittills i hennes karriär.

Torsdag 20/2 Conventum Örebro

Fredag 21/2 Nöjesfabriken Karlstad

Lördag 22/2 Magasinet Falun

Torsdag 27/2 Västerås konserthus

Fredag 28/2 Linköping konsert & kongress

Söndag 29/2 Gävle konserthus

Onsdag 4/3 Annexet Stockholm

Torsdag 5/3 Malmö Arena

Fredag 6/3 Scandinavium Göteborg

Lördag 27/6 Lollapalooza Stockholm