Recension.

2020-03-17 14:10
John Turturro i rollen som Lionel Bengelsdorf i HBO:s ”The plot against America”. Bild: Michele K. Short/HBO
John Turturro i rollen som Lionel Bengelsdorf i HBO:s ”The plot against America”.
Puffetikett
Dagens ETC

Recension: Hitlervän tar makten i USA i ”The plot against America”

En Hitlersympatisör har ­lyckats bli president i USA och nazistiska hatbrott sprider sig som en löpeld över landet.

Om detta handlar HBO:s nya serie ”The plot against America”.

Kristoffer Viita har kikat på en vältajmad men lite förutsägbar serie.

I en tid när nyfascismen växer som ogräs kommer HBO:s ”The plot against America” vältajmat. En kontrafaktisk skildring av ett 1940-talets USA som blir nazistiskt. ”The Wire”-skaparna David Simon och Ed Burns har gjort en adaption av Philip Roths roman från 2004, ett ”What if”-scenario som bygger på att Hitlersympatisören Charles Lindbergh lyckas bli president istället för Franklin Roosevelt. I takt med att Lindberghs presidentskap fortskrider går antisemitismen i USA från små mikroaggressioner till hatbrott på öppen gata under polismandat.

Handlingen fokuserar på det lilla mikrokosmos som är den judiska familjen Roths hem i New Jersey. Pappa Herman (Morgan Spector) går ständigt in i haranger om President Lindberghs krav på judar att bli mer ”amerikanska”. Han kämpar i ständig motvind mot medlöperiet, snart också bland sina vänner och släktingar. Inte ens Hermans fru Elizabeth (Zoe Kazan) verkar palla med hans idealism. Hon vill hellre att de flyttar till Kanada, men Herman vägrar låta sig skrämmas bort. Deras två söner blir lovliga byten för den nya tidens anda, särskilt den äldste Sandy (Caleb Malis) som skickas iväg på integrationsläger i Kentucky.

Tabu tvättas rent

Många har påpekat att tiden hunnit ikapp ”The plot against America” i Trumps USA. Och visst finns det likheter. Inte minst i skildringen av hur rasismens tabu långsamt tvättas rent. I likhet med vår tids högerpopulister vinner Charles Lindbergh folkets hjärtan med idéer om att isolera Amerika från resten av världen. Ett budskap om ”America first” och att inte lägga sig i andras konflikter. ”Rösta på Lindbergh eller rösta för krig” blir en vinnande valslogan. Lindberghs nazisympatier får uppbackning av Lionel Bengelsdorf (John Turturro), en judisk rabbin från södern som blir Lindbergs nickedicka och säljer ut sitt folk för makt under förevändningen att han främjar ­integration.

Frustrerande ologiskt

Det märks ibland lite för tydligt att manusförfattarna David Simon och Ed Burns varit upprörda över den sittande presidenten när de skrivit manuset. Diskussioner som ”Presidenten är inte en nazist!”, ”Jo det är han visst!” Påminner ibland lite för mycket om en dålig dag på twitter.

Det stora problemet med miniserien är snarare hur tråkig den är och hur rollfigurer agerar förutsägbart eller frustrerande ologiskt. Det känns som om någonting saknas, klippts bort. Det är olikt Simon men han gör sig också bäst när han har mer utrymme. Kanske hade ”The plot against America” tjänat på att vara minst tre säsonger lång.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

The plot against America

Betyg: 2 av 5

Var: HBO

Skapare: David Simon efter en roman av Philip Roth

Manus: David Simon, Ed Burns, Reena Rexrode

Regi: Thomas Schlamme, Minkie Spiro

Premiär: Ute nu

Fler serier på temat nazism

! ”The plot against america” är inte den enda aktuella nazistserien just nu. Några exempel:

”Westworld”, säsong 3 (HBO)

Westworld är en nöjespark i en nära framtid dit superrika reser för att leva ut sina mest omoraliska fantasier på AI-robotar. Tidigare delar av parken har haft vilda västern och samuraj-tema. Den nya säsongen har introducerat en ”lekplats” baserad på naziockuperade Italien runt 1943.

”Hunters”, säsong 1 (Amazon prime)

Baserad på verkliga händelser men omgjord till serietidningsaction. ”Hunters” utspelar sig på 70-talet och handlar om ett gäng nazistjägare ledda av Al Pacino som letar upp nassar som gömmer sig under falsk identitet i Amerika.