Sexspalt.

2020-02-25 14:00
Har du också  frågor om sex? Mejla vår sexolog  Karina Bäckström på sexspalten@etc.se
Har du också frågor om sex? Mejla vår sexolog Karina Bäckström på sexspalten@etc.se
Puffetikett
Dagens ETC

Tyder sexdrömmar om andra på vilja till otrohet?

”Jobbiga, förbjudna och plågsamma tankar kan lätt fastna och där behöver vi lyfta bort skammen”, svarar sexologen Karina Bäckström.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fråga: Jag lever i en tvåsamhetsrelation där sexet är ganska bra. Ändå har jag ofta sexdrömmar om andra, alltid människor i min närhet, till exempel jobbarkompisar. Det brukar vara underbara drömmar och de kommer ofta just efter att jag haft haft bra sex med min partner. Ibland vaknar min partner av att jag stönar högt i sömnen och det känns ju lite konstigt. De jag drömmer om är inga jag i verkligheten vill ”flörta” med eller ha sex med, så dessa drömmar förvånar mig. Tolkar du det som en undertryckt vilja till otrohet, eller hur ska man se på sådana drömmar?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Svar: Jag skulle inte säga att fantasier är otrohet men å andra sidan handlar detta om högst subjektiva uppfattningar. Problemet är ofta att man inte pratar med varandra, utan tar för givet att det finns en objektiv bild av otrohet och att alla är överens men att det sedan visar sig att man har olika synsätt. Att bryta en överenskommelse är otroheten, inte aktiviteten i sig.

Med det sagt är det väldigt svårt, för att inte säga omöjligt, att kontrollera, hindra eller förändra vad någon annan tänker på. Som jag tidigare skrivit gällande fantasier, så kan vår hjärna vandra iväg till alla möjliga olika slags tankar, idéer, impulser och fantasier oavsett om vi gillar dem eller inte. En tanke man bara inte får tänka kan lätt fastna och därmed dyka upp mycket oftare än tankar som är accepterade. Jämför till exempel med personer som har plågsamma tvångstankar om saker de inte vill ska hända. Jobbiga, förbjudna och plågsamma tankar kan lätt fastna och där behöver vi lyfta bort skammen. Man ÄR inte sina tankar, man bara HAR dem.

Vi har en massa talesätt som inte alls är särskilt sanna eller hjälpsamma. ”Det är tanken som räknas” är precis ett sådant. Jag tänker, som den KBT-are jag är, att det inte alls är tanken som räknas utan i allra högsta grad vad vi faktiskt GÖR. Är du inte otrogen är det mycket viktigare än dina eventuella sexfantasier. Jag jobbar inte så mycket med att tolka saker så jag tycker det är viktigare att ställa frågor. Är du otrogen, vill du vara det, tänker du vara det? Om svaren är nej är det väldigt mycket mer intressant än eventuella tolkningar av vad ditt undermedvetna menar.

Sexfantasier blir ofta mer kittlande och upphetsande just för att de handlar om saker eller personer vi egentligen inte vill eller kan tänka oss att ha sex med. Fantasi och vad man faktiskt vill är två olika saker.