Ledare. Birger Schlaug.

2020-02-08 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Profilerna i Fokus-juryn bidrar till att förstöra vårt debattklimat

Besvikelsen blir enorm när de medverkar till att ge vetenskapsföraktare och konspirationsteoretiker en hyllning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Jag sitter och tittar på Donald Trumps tal efter ”segern i senaten”. Det är ett på många sätt förskräckligt tal. Sanning och god debattnivå är ingenting för den mannen. När jag hör honom så tänker jag på tidningen Fokus som utser årets svensk. I juryn sitter män och kvinnor som har fina befattningar i regeringskansliet, bank, sjukhus, livsmedelskedja, universitet, kristen tidning och försvarshögskolan. Förutom politiska chefredaktören själv förstås: Johan Hakelius.

Senast utsåg man Jens Ganman. Som spridit manipulerade bilder och rykten som för länge sedan avslöjats som falska i klimatdebatten. Han bygger påståenden på rena rama falsarierna som stöds av fossilbranschen. Och han pimpar med lite mobbning av Greta Thunberg.

Och allt detta har nu fått en air av bekräftelser av en jury bestående av män och kvinnor med höga, statusfyllda och, som jag tror, välbetalda jobb.

Frågan som måste ställas till Fokus och dess jury är: När blev falsarier, manipulation och mobbning något som gör Sverige bättre? Värst av allt: Hur kan en kommunikationsansvarig i det rödgröna Regeringskansliet ställa sig bakom något som applåderas i kretsar där Swebbtv och Samtiden trivs?

Den kommunikationsansvariga i Regeringskansliet heter Nina Solomin. Hon är säkert en hedervärd människa på många sätt. Har skrivit två viktiga och bra böcker. Hon sitter med i juryn som utser Årets svensk. Och legitimerar klimatvetenskapsförnekare. Det är inte vackert.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Och hur är det med Bella Goldman som är marknads- och kommunikationsdirektör på Lidl, Eva Trouin, privatmarknadschef Swedbank, och David Eberhard, överläkare i psykiatri på Danderyds sjukhus. Anser de att klimatvetenskapsförnekare gör Sverige bättre? Anser de att debatt som vrids till sjuka nivåer genom manipulerade bilder och rykten som saknar grund är något som gör Sverige bättre? Vad är nästa steg i så fall? Och hur tänkte Katarina Barrling, från Uppsala universitet, Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan och Joel Halldorf, docent i teologi på Uppsala universitet och ledarskribent på Dagen?

Flera av de här personerna har jag stor respekt för. Jag gillar dem helt enkelt. Därför blir besvikelsen så enorm när de medverkat till att ge vetenskapsföraktare och konspirationsteoretiker en hyllning.

Frågan uppkommer: Är alla dessa jurymedlemmar klimatvetenskapsförnekare eller bara använda, utan att begripa vad de varit med om, som nyttiga idioter i Hakelius agenda? Hur som helst: hela högen gett en air av legitimitet åt vetenskapsförakt, konspirationsteorier och mobbning. Det är som sagt inte inte vackert. Men kanske tecken i tiden. För det pågår en underström där frågor som invandring och klimat vävs ihop till en smörja som är allt annat än aptitlig. Lögn, manipulation och rykten älskar av klimatförnekarna.

Jag lyssnar vidare på Trumps tal. Det är förfärligt, han gläds åt att miljö- och klimatregleringar tagits bort, hans språk är fyllt med krigstermer och han drar sig inte för att mobba. Juryn som utsett Årets svensk har medverkat till att föra Sverige ett steg närmare det debattklimatet.