Nyheter.

2019-08-25 03:00
Puffetikett
Dagens ETC

Greta Thunbergs år i bilder – från riksdagen ut i världen

Hon kom, hon syntes, och förhoppningsvis kommer vi att någon gång i framtiden kunna konstatera att hon också segrade. Ett drygt år har gått sedan en 15-åring satte sig utanför Sveriges riksdag för att protestera mot att politiker gör för lite för att tackla den pågående klimatkrisen. Här är Greta Thunbergs år i bilder.

180820

Foto: Maria Holm

Vid åttatiden på måndagsmorgonen den 20 augusti 2018 sätter sig 15-åriga Greta Thunberg utanför Sveriges riksdag för att protestera mot att klimatfrågan inte prioriteras av politikerna. Hennes intention är att strejka fram till riksdagsvalet den 9 september. Som vi alla vet stannade hon inte där. Från denna stund är resten – som det heter – historia.

180821

En dag. Längre än så tog det inte förrän Greta Thunberg lockat en dryg handfull andra miljö- och klimataktivister att ansluta till klimatstrejken.

181130

Fredag igen. Gretas klimatstrejk fortsätter. Men den här gången är det inte bara ett par hundra demonstranter i Stockholm. Inför kommande veckas FN-ledda klimatkonferens COP24 i Katowice marscherar människor över hela jordklotet under parollen #FridaysForFuture för att få politikerna att lyssna och framför allt – agera!

190118

Den 18 januari medverkar Greta i SVT:s Skavlan. Där berättar hon att hon blivit vegan, begränsat sin konsumtion, slutat flyga samt övertygat sin familj att göra detsamma. Med i samma program är även den amerikanske pastorn Jesse Jackson.

190123

Foto: TT/AP

Greta möter ett pressuppbåd i Zürich, Schweiz, under sin 32 timmar långa tågresa till Davos och det World Economic Forum som hålls där mellan den 23 och 25 januari. I talarstolen sedan skrädde hon inte orden, utan riktade skoningslös kritik mot de människor i samhällstoppen som mot bättre vetande fortsatt fördärva jorden och klimatet ”för att kunna fortsätta tjäna obeskrivliga summor pengar”.

190221

Foto: TT/AP

Korståget fortsätter. Den 21 februari talar hon inför Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och varnar än gång för konsekvenserna av att inte lyssna på klimatvetenskapen. Senare samma dag demonstrerar hon tillsammans med tusentals belgiska studenter på Bryssels gator.

190301

Greta på en av alla sina tågresor kors och tvärs över kontinenten. Här åker hon genom Danmark på sin väg hem till Sverige och Stockholm.

190304

Foto: TT/AP

En enorm figur av Greta Thunberg dyker upp under den traditionsenliga karnevalen i Düsseldorf, Tyskland.

190315

Foto: TT/AP

Över hela världen, totalt i omkring 80 länder, demonstrerar skolbarn för klimatet och mot politikernas handlingsförlamning. Här är det hundratals barn i Hong Kong som inspirerade av Greta försöker göra sina röster hörda. Bara dagarna innan har politiker i Norge och Sverige nominerat Greta som kandidat till Nobels fredspris.

190322

Trots alla resor Europa runt återvänder Greta troget och regelbundet till Sveriges riksdag och sin fredagsstrejk för klimatet.

190329

Fredagarna ser numera likadana ut på flera håll i världen. Här marscherar tusentals människor i Berlin, alla på väg till Brandenburg Gate, där Greta Thunberg ska hålla tal för massorna.

190330

Greta får ett specialpris för sitt klimatengagemang under årliga tyska Golden Camera-galan. ”Hon visar att en ensam röst kan höras och göra skillnad”, står bland annat att läsa i juryns motivering.

190417

Dagen efter att Greta talat inför en EU-kommitté i Strasbourg och uppmanat unionens ledare att få panik över den rådande klimatkrisen – i stället för att ”gräla över skatter eller Brexit” – möter hon påven Franciskus i Vatikanen. Vid det korta mötet passar hon på att tacka påven för hans tydliga ställningstagande för klimatet.

190418

Greta talar inför italienska senaten, inbjuden av talesperson Elisabetta Alberti Casellati. Sin vana trogen kritiserar hon politikerna för att ”inget görs för att stoppa världens allvarligaste miljöproblem” och säger att ”vi har inte gett oss ut på gata för att ni ska kunna ta selfies med oss”. Dagen efter deltar hon i Roms #FridaysForFuture.

190516

Efter att Time Magazine utsett henne till en av världens mest inflytelserika personer får hon nu pryda omslaget till det prestigefyllda magasinet. I intervjun kommenterar hon bland annat de kritiker som ständigt attackerar och misstänkliggör henne, på vilket hon svarar:

”Det är ganska roligt när det enda folk kan göra är att håna dig, eller prata om ditt utseende eller din personlighet. Det betyder att de inte har några argument, eller inget annat att säga.”

190524

#FridaysForFuture utlyser ännu en världsomfattande klimatstrejk. Här marscherar mexikanska klimataktivister mot El Ángel de la Independencia, ett monument i Mexico City.

190525

Ungdomar i Wellington, Nya Zeeland, marscherar för klimatet. Enligt Fridays For Future deltog denna dag hundratusentals ungdomar i 1 500 städer och över 100 länder i liknande aktioner.

190528

Staden är Wien. Platsen är Austrian World Summit. Närvarar gör arrangören Arnold Schwarzenegger och naturligtvis Greta Thunberg. Bilden är från Gretas Instagram, men senare samma dag skriver Hollywoodstjärnan på sin Twitter: ”Jag är förväntansfull över att inleda R20 Austrian World Summit i Wien. Jag måste erkänna att jag var starstruck när jag träffade Greta Thunberg”.

190615

Dags för den årliga konferensen Brilliant Minds. USA:s förre president är där, likaså Greta. Som svar på denna bild från hennes Instagram skickar ex-presidenten en hyllning till den klimatkämpande 16-åringen:

”Yes we can, Greta. Jag känner hopp på grund av dig och alla unga människor som kämpar för att rädda planeten. Fortsätt med det.”

190723

Greta på väg in till franska parlamentet, dit hon bjudits in av företrädare från flera partier. Det var dock inte alla parlamentariker som uppskattade detta. Guillaume Larrive, partiledarkandidat för konservativa Republikanerna, bojkottade hennes tal och skrev på Twitter att ”vi inte behöver några Apokalypsens guruer”.

190814

Den 14 augusti, nästan ett år efter att hon påbörjade sin numera globalt uppmärksammade klimatstrejk utanför Sveriges riksdag, ger sig Greta av från engelska Plymouth på en två veckor lång seglats till USA över Atlanten. Här är hon sju dagar in i resan, på väg mot nya äventyr.