Utrikes.

2019-08-22 11:15
De forna studentledarna Karol Cariola och Camila Vallejo är numera båda tongivande politiker i det chilenska kommunistpartiet och har lagt fram ett förslag på en ny arbetsreform som skulle ge Chile 40 timmars arbetsvecka i stället för nuvarande 45 timmar. Bild: Fernando Lavoz/NurPhoto
De forna studentledarna Karol Cariola och Camila Vallejo är numera båda tongivande politiker i det chilenska kommunistpartiet och har lagt fram ett förslag på en ny arbetsreform som skulle ge Chile 40 timmars arbetsvecka i stället för nuvarande 45 timmar.
Puffetikett
Dagens ETC

De pressar Chiles högerpresident om arbetstiden

Chiles president Sebastián Piñera tvingas hantera ett lagförslag om 40 timmars arbetsvecka som nu får allt större stöd i Chile. Bakom det står de före detta studentaktivisterna Camila Vallejo och Karol Cariola.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Två av de ledande gestalterna i den chilenska studentrörelsen – Camila Vallejo and Karol Cariola – har gjort uppmärksammad comeback i det politiska landskapet. De forna studentledarna är numera båda tongivande politiker i det chilenska kommunistpartiet Partido Comunista, och har lagt fram ett förslag på en ny arbetsreform som skulle ge Chile 40 timmars arbetsvecka i stället för nuvarande 45 timmar.

Enligt undersökningar stöttas lagförslaget av 74 procent av det chilenska folket, och efter att det även har godkänts av under­huset tvingas nu högerpresidenten och multimiljonären Sebastián Piñera ta ställning till det.

Sebastián Piñera från högerpartiet Renovación Nacional valdes till landets president för andra gången 2017, med starka vallöften om att fortsätta driva en nyliberal politik och öka Chile ekonomiska tillväxt. Den ekonomiska tillväxten har nu bromsat in, delvis på grund av stagnerade skatte- och arbets­reformer, men också på grund av handelskriget mellan Kina och USA som bland annat påverkar priserna på koppar, som är en av Chiles främsta exportvaror.

Detta har i sin tur lett till minskad popularitet för president Sebastián Piñera, och många menar därför att det är ett mycket väl valt tillfälle av de populära vänsterpolitikerna Camila Vallejo and Karol Cariola att lansera förslaget om förkortad arbetsvecka just nu.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Regeringen borde sätta dagordningen och använda sitt politiska kapital, men i stället skjuts den åt sidan i sina egna viktigaste reformer, säger före detta finansminister Macarena Lobos som tjänstgjorde i Michelle Bachelet regering, i en intervju med radiostationen Pauta Bloomberg.

Populära organisatörer

Personerna bakom lagförslaget som har skakat om Chiles politiska etablissemang är båda kända sedan tidigare för sitt engagemang i den chilenska studentrörelsen, som startade 2011 och samlade tusentals studenter i hela Chile.

Camila Vallejo var en av studentrörelsens främsta profiler och en opinionsundersökning som gjordes 2011 visade att hon var mer populär än Chiles mest kända politiska sångerska Violetta Parra och dåvarande presidenten Michelle Bachelet.

Även Karol Cariola var aktiv i studentrörelsen och reste tillsammans med Camila Vallejo runt i världen för att att berätta om rörelsen.

Nu är de båda sedan 2014 invalda som parlamentsledamöter för kommunistpartiet Partido Comunista och utmålas som Sebastián Piñeras främsta rivaler.

Näringslivet rasar

Det chilenska näringslivet har rasat mot Valejo och Cariolas lagförslag och menar att skulle skada produktiviteten och öka arbetskraftskostnaderna för lokala företag med upp till tolv procent.

Den chilenska ekonomen Ricardo Caballero som är knuten till Massachusetts institute of technology (MIT) sammanfattar läget på följande sätt i en intervju med den chilenska tidningen La Tercera.

– Chilenarna vill arbeta som fransmän och växa som asiater. Det fungerar inte så. Det är antingen det ena eller det andra.

Presidentens eget förslag

I nuläget har Chile en lagstiftad 45-timmars arbetsvecka.

President Sebastian Piñeras eget förslag på arbetsreform innebär åtgärder som ska öka flexibiliteten på arbetsmarknaden och en minskning till 180 timmar arbete per månad, vilket ger ett genomsnitt på 41 timmars arbete i veckan.