Analys / Joakim Medin.

2020-02-26 09:30
 • FN varnar för en humanitär katastrof i Syrien. En stor del av människorna på flykt riskerar att frysa eller svälta ihjäl. Bild: AP
  FN varnar för en humanitär katastrof i Syrien. En stor del av människorna på flykt riskerar att frysa eller svälta ihjäl. 
 • President Bashar al-Assad i samspråk med syriska soldater.
  President Bashar al-Assad i samspråk med syriska soldater.
 • Flyktingar i ett tältläger utanför Idlib.
  Flyktingar i ett tältläger utanför Idlib.
 • Sedan i december har 900 000 civila tvingats fly från Idlib.
  Sedan i december har 900 000 civila tvingats fly från Idlib.
Puffetikett
Dagens ETC

Miljontals människor drabbas när Assad krossar sista motståndet i Syrien

Nästan en miljon nya flyktingar följd av regimattackerna mot syriska Idlib. Barn fryser ihjäl i vinterkylan och FN:s hjälpinsatser går på knäna på grund av medlemsstaternas underfinansiering. Situationen är helt och hållet desperat.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

”Helvete” måste ha varit ett av de vanligast förekommande orden för att beskriva det nio år långa kriget i Syrien. Så talade man tidigt för att sätta ord på situationen i de urbana motstånds­fästen som utsattes för president Bashar al-Assads flygattacker och belägringar. Så har överlevare beskrivit tillvaron under IS.

Staden Idlib med omgivning i nordvästra Syrien är den senaste platsen att beskrivas på detta sätt. Det är det sista betydande området som ännu står under oppositionell kontroll. Motståndsstyrkorna på marken utgörs nästan fullständigt av extrema jihadistiska grupperingar. Sedan månader tillbaka genomför Assadregimen en blodig offensiv för att återta området, understödd av iranska och ryska styrkor.

Halv miljon barn

Tre miljoner oskyldiga civila har hamnat i kläm mitt i striderna. Bomberna faller på allt och alla. Sedan i december har det uppstått 900 000 nya internflyktingar, den största siffran under så kort tid under hela kriget.

Den stora majoriteten av internflyktingarna är kvinnor och barn. De är i behov av både tak över huvudet, mat, vatten, hygienprodukter, sjukvård och annan helt grundläggande assistans, eftersom många av flyktingarna gav sig av med inget mer än kläderna de bar på kroppen.

Jag ringer till David Swanson, talespersonen för FN-organet OCHA:s samordnade humanitära insatser i Syrien. Han använder ett mycket professionellt språk för att beskriva hur ”konflikten olyckligt nog fortsätter nå nya fruktansvärda nivåer”.

– Över en halv miljon av de 900 000 nya internflyktingarna är barn. De är extra utsatta för risken att få lunginflammation eftersom det är mycket kallt på nätterna nu, i Idlibområdet. Jag pratade med WHO idag och de sa att 170 000 nya flyktingar sover under bar himmel, berättar han.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Tvingats fly många gånger

Situationen är helt och hållet desperat. Det rör sig om hundra­tusentals människor som är oerhört traumatiserade, som har blivit flyktingar flera gånger om, som inte har plats att sova i de officiella, i de improviserade eller ens hemmagjorda flyktinglägren, eftersom där är fullt till bristningsgränsen. De slår sig ner i utkanterna av lägren eller i det öppna, nära den turkiska gränsen.

Swanson berättar att mödrar bränner plastpåsar och till och med kläder bara för att skapa små eldar att värma sina familjer vid. FN har tagit emot rapporter om att små barn fryser ihjäl i frosten. Och varje dag kommer det tusentals människor som trängs in i en allt mindre yta.

Regimoffensivens bombningar fortsätter ske urskillningslöst. Sjukvårdsinrättningar, skolor, bostadsområden, moskéer och marknader utsätts för beskjutning. Samhällsservicen som ska erbjudas via dessa lokaler skjuts upp eller läggs ner. Av de nära 550 sjukvårdsinrättningar som finns i nordvästra Syrien är bara hälften verksamma idag.

FN saknar miljarder

FN fortsätter ge hjälp, men den enda humanitära livlinan in i området går över den turkiska gränsen. Och det blir allt svårare att kunna använda denna enda livlina eftersom det blir allt farligare att skicka lastbilar med syriska och turkiska chaufförer in i en aktiv krigszon.

Swanson vet inte vad jag talar om, när jag nämner att Sveriges regering i förra veckan offentliggjorde att man ska skjuta till ytterligare 40 miljoner kronor till OCHA, öronmärkta för att stödja flyktingarna i Idlib. Det verkar inte vara något som kommunicerats till honom, talespersonen vid OCHA. Inte för att de svenska pengarna är oviktiga – men för att de bara är en droppe i havet.

– 2019 gick FN ut med en vädjan till medlemsländerna om att vi behövde få in 3,3 miljarder dollar för att kunna finansiera den humanitära insatsen i Syrien. Vid årets slut hade endast 64 procent av budgeten täckts. Det fattades 1,2 miljarder dollar, säger Swanson.

Turkiet stänger gränsen

OCHA har tvingats ta resurser från andra hjälpprogram i Syrien för att använda dem till att försöka ge grundläggande skydd till de behövande i Idlib. Lika mycket som kriget i Syrien är en berättelse om mänskligt lidande, är det en berättelse om en kronisk under­finansiering av hjälpverksamheten på plats. Det har inneburit en katastrof för människor som är beroende av FN-insatser för att inte frysa ihjäl eller gå hungriga.

De 900 000 nya internflyktingarna tillåts inte korsa gränsen till Turkiet för att sätta sig i säkerhet där. Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har lyssnat på de växande främlingsfientliga vindarna i sitt land och vill inte ta emot några fler syrier.

Samtidigt varnar presidenten för att Turkiet ska påbörja en ny militär offensiv i nordvästra Syrien, vilket i sin tur kan skapa fler flyktingar.

Tyst från EU-håll

EU är i sin tur relativt tyst om vad som sker, eftersom det enda man kan göra – utöver att skicka ännu mer pengar till hjälpinsatserna till flyktingar i Erdogans Turkiet – är att erbjuda fri lejd åt alla flyktingar in i Europa. Det är trots allt den närmaste och säkraste fristaden de kan finna. Men få politiker skulle föreslå så idag, så som vindarna blåser.

Idlib

Staden Idlib med omgivning är det sista betydande oppositionella fästet i Syrien. Området har sedan flera år varit föremål för blodiga strider mellan jihadistiska grupperingar och president Bashar al-Assads regeringsarmé, som har skapat vågor av nya internflyktingar.

FN har tidigare kunnat leverera humanitär hjälp både från Damaskus och över gränsen från Turkiet, men nu kvarstår bara den senare livlinan.

Assistansen sker genom ett mandat från FN-resolutionen 2165. I januari 2020 förlängdes mandatet, men bara med sex månader. Skulle det löpa ut så står Idlibområdets civil­befolkning helt utan omvärldens assistans.