Hälsa.

2020-02-25 16:50
  • Brita Roy.
    Brita Roy.
  • Foto: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Utbildningsnivån avgörande för tidiga dödsfall

En amerikansk studie har visat att utbildningsnivå är ännu mer avgörande än etnicitet när för tidiga dödsfall bland amerikaner analyseras. Nu hoppas forskarna bakom studien att kunskapen kan leda till satsningar på utbildning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Forskningsteamet har använt sig av data från en studie om hjärt- och kärlsjukdomar där över 5 000 personer från fyra olika amerikanska städer har följts sedan de var i 20-års­åldern. När den nya analysen, som publicerades i American journal of public health, genomfördes hade 395 av dessa personer dött.

Den nya studien har tittat närmare på dessa förtida dödsfall och kommit till slutsatsen att etnicitet är en viktig faktor – nio procent av studiens afro­amerikanska medverkande dog i förtid jämfört med sex procent vita. Men det konstateras samtidigt att utbildningsnivån är ännu mer central. 13 procent av deltagarna vars utbildning slutade på gymnasienivå dog i förtid, jämfört med fem procent av de som hade en universitetsexamen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Kan vara hoppfullt

Brita Roy, som ledde studien, menar att resultaten är betydelse­fulla.

– Det betyder att vi har riktiga och konkreta verktyg för att minska på hälsoojämlikheten. Det finns saker vi kan göra för att förbättra jämlikheten vad gäller utbildningsnivå. Så för mig är det här hoppfullt, säger Brita Roy till Intercept.

Studien visar också att högre utbildning har positiv effekt även när den kommer senare i livet.

– Det är aldrig för sent. Det går också för vems som helst att agera för att hjälpa människor i sin omgivning att få bättre möjlig­het till högre utbildning.

Dödsfall per 1 000 personer i studien

Gymnasieexamen eller mindre: 61,69

Börjat högskola: 30,74

Högskoleexamen: 12,71